Thomas Rönkkö 16. judon Euroopan mestaruuskilpailuissa

15.9.2019Juttu lainattu kokonaisuudessaan judolehden jutusta ja kirjoittajana mahtavaa tekstiä tuottava judon ammattilainen Tommi Valtonen- Kuvat EJU

Thomas Rönkkö 16. judon Euroopan mestaruuskilpailuissa

Suomalaisista ensimmäisenä judon nuorten Euroopan mestaruuskilpailuissa otteli Orimattilan Judoseuran Thomas Rönkkö alle 66kg:n sarjassa. Hyvillä mielillä kilpailuihin lähtenyt Thomas koki, että kroppa ja mieli olivat viritetty nyt kovaan kuntoon kilpailuita varten. Rönkön ensimmäiseksi vastustajaksi oltiin arvottu Irlannin Callum Nash. Suomen valmennusporras lisättynä seuran valmentajilla Akseli Haltulla ja Stefan Rönköllä oli ennakolta skoutannut irlantilaisen vahvasti yksipuoliseksi migiottelijaksi.

Rönkön ja irlantilaisen ottelu oli alusta asti tiukka taistelu, jossa irlantilainen onnistui kuitenkin saamaan koko ajan lievän otehallinnan. Vaikeissa otteissa ollut Thomas ei päässyt omiin yrityksiinsä ja ottelun loppupuolella irlantilainen onnistuikin polviseoinagella wazarilla. Hetkeä myöhemmin Thomas sai mattopaikan, mutta irlantilainen onnistui pakenemaan ja hienoinen lapsus jälkitilanteessa johti siihen, että irlantilainen sai vielä napattua pitävän sidonnan. Rönkön lopullinen sijoitus 16.

Thomas itse kommentoi otteluaan yksinkertaisesti: ”Käsistä olisi pitänyt päästä läpi, sitten saumat olisivat olleet hyvät”

Alle 21-vuotiaiden vastuuvalmentaja Antti Renko koki, että kaikki suomalaiset olivat otelleet omilla eväillään ja omalla tasollaan. Valmistautuminen ja lämmittelyt kilpailuihin olivat sujuneet juuri kuten pitikin, mutta kovempaa aloitusta otteluihin vastuuvalmentaja olisi toivonut ”Alusta asti pitää antaa kaikkensa, koska keräilysysteemin ollessa tällainen ei voi hävitä kertaakaan”

Lotta Vahe nuorten EM-joukkuekilpailussa

Mixed team joukkuekilpailussa joukkueessa on kolme miestä ja kolme naista. Miesten painoluokat ovat alle 73, 90 ja yli 90 kiloa. Naisten painoluokat ovat alle 57, 70 ja yli 70 kiloa. Ottelut otellaan arvotussa järjestyksessä ja voittaja on se joukkue, joka saa ensin neljä otteluvoittoa. Jos otteluvoitot menevät tasan 3-3, arvotaan uusinta ottelu, joka otellaan pistesuorituksesta poikki golden score -säännöllä.

Suomalaisista alle 70-kiloisten Orimattilan Judoseuran Lotta Vahe oli arvottu ensimmäiseen otteluun, jonka hän hävisi 2017 maailmanmestari Marlene Galandin ippon-suorituksella. Muutkin suomalaiset hävisivät päivän aikana ottelunsa, joten Saksa jatkoon voitoin 4-0. Lopputuloksissa Saksa nappasi EM-pronssia.

Suomen Judoliiton puheenjohtaja Marko ”Tankki” Laaksonen kommentoi kilpailuita ”Kisa onnistui järjestelyineen hyvin. Odotin kyllä parempia sijoituksia, mutta pääosin joukkue otteli todella hyvin ja matsit olivat tiukkoja, joten kohtuu tyytyväinen täytyy olla. Olisi kuitenkin ollut kiva, jos kotikisoista olisi tullut mitali.”

KUVA: EJU – european judo union