Judon Pohjoismaiden mestaruuskilpailusta kolme mitalia

28.5.2018Thomas Rönkkö Pohjoismaiden mestariksi

 

Viikonloppuna käytiin judon Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Tanskan Hillerödissa. Kilpailuun oli ilmoittautunut yli 500 urheilijaa kaikista Pohjoismaista. Orimattilan Judoseurasta Suomea edusti alle 18-vuotiaiden sarjassa Emilia Heinonen -57 kg ja Lotta Vahe yhtä painoluokkaa normaalia ylempänä -70 kg. Alle 21-vuotiaiden sarjassa Thomas Rönkkö -60 kg, joka otteli samassa sarjassa myös aikuisten ikäluokassa, sekä aikuisissa otellut Stefan Rönkkö sarjassa -66 kg.

Alle 18-vuotiaissa otellut Emilia Heinonen aloitti ottelunsa voittamalla ensimmäisen ottelunsa Ruotsin Maija Ercolinoa vastaan ja eteni toiselle kierrokselle, jossa hän sai vastaansa Suomen maajoukkue tytön Venla Laihon. Laiho vei ottelun nimiinsä kahdella wazarilla, joten Heinonen keräilyeriin. Keräilyssä vastaan asettui Norjan Nicoline Rubinstein, joka oli tällä kertaa parempi ja Heinonen ensimmäisissä Pohjoismaiden mestaruuskilpailussaan hienosti yhdeksäs.

Toinen edustajamme alle 18-vuotiaissa ollut Lotta Vahe kilpaili yhtä painoluokkaa normaalia ylempänä -70 kg. Tämä sarja näytti sopivan tämän vuoden Suomenmestarille erittäin hyvin ja vastustajaa kaatui yksi kerralla. Ensimmäisessä ottelussa näkyi selvästi alku jännitys ja Norjan Isabelle Lauritsen taipui vasta jatkoajalla wazarin arvoisella pistesuorituksella. Poolin seuraavat ottelut olikin Vaheen ilottelua. Ensin kaatui puolessa minuutissa Ruotsin Caroline Erikson ja sitten alle 10 sekunnissa Islannin Helga Pallsdottir, näin semifinaali paikka oli varmistettu. Semifinaalissa tatamin toiseen päätyyn asteli Suomessa tätä painoluokkaa hallinnut Vilma Leppäniemi, joka oli vastaantulija Vaheen käsittelyssä. Vaheelle 10-0 ippon voitto ottelun puolessa välissä ja Vahe finaaliin. Finaalissa Vahe kohtasi uudelleen jo kertaalleen voitetun Norjan Isabelle Lauritsenin ja ottelu venyi jälleen jatkoajalle. Jatkoajan toisella minuutilla norjalainen sai paikan jalkaheittoon ja siitä tarvitsemat pisteet voittoon. Näin Vaheelle upeasti hopeaa ja toinen arvokisamitali kaappiin.

Alle 21-vuotiaiden sarjassa tällä kertaa Orimattilasta otteli vain yksi kilpailija. Thomas Rönkkö otteli sarjassa -60 kg. Alkuotteluissa ei Rönkölle vastusta löytynyt ja ottelut oli Rönkön osalta iloittelua. Ensimmäisessä ottelussa sen sai kokea Ruotsin Isac Ripsater, joka poistui tatamilta puolen minuutin otteluajan jälkeen ippon tappion kärsineenä, toisessa ottelussa Tanskan Tom Jörkensen jaksoi vain 8 sekuntia, kun Rönkkö paiskasi tanskalaisen tatamiin ensimmäisestä otteesta. Eikä kolmannen kierroksen Suomen Jens Pulkkakaan viihtynyt tatamilla kuin 30 sekuntia, kun sai taputtaa käsilukon merkiksi tappionsa. Semifinaalissa Suomen Ilmari Pekki ei jaksanut kuin 18 sekuntia ja Rönkön sode tsurikomi goshi oli puhunut ipponin arvoisesti eli Rönkkö finaaliin neljällä otteluvoitolla, johon tarvittiin yhteensä vain 1.26 sekuntia. Finaalissa tatamille vastaan tuli Ruotsin Emil Henriksson, joka jaksoi Rönkön kyydissä reilu minuutin verran ja poistui tatamilta kahden wazari heiton jälkeen tappion kärsineenä. Näin Rönkölle jälleen arvokisamitali palkintokaappiin.

Aikuisten sarjaan osallistui Orimattilasta kaksi kilpailijaa, kun Thomas Rönkkö osallistui myös tähän ikäluokkaan -60 kg ja isoveli Stefan -66 kg sarjaan. Thomas Rönkkö aloitti ottelut nihkeästi ja Suomen Otto Koponen vei ensimmäisen ottulun nimiinsä kahdella wazarilla. Toinen ottelu Ruotsin John Häglöfiä vastaan oli jo parasta Thomasia ja ottelu oli ohi alle minuutissa, kun Rönkön sode tsurikomi goshi puhui ipponin arvoisesti. Kolmannessa ottelussa toinen ruotsalainen jo syksyllä selätetty Oskar Jaskari oli tällä kertaa hivenen vahvempi ja otti kahdella wazarilla itselleen finaalipaikan ja Rönkön oli tyydyttävä pronssiseen mitaliin oman sarjan kultamitalin lisäksi.

Stefan Rönkkö otteli sarjassa -66 kg ja pääsi ensimmäisen kierroksen vapaalla. Toisella kierroksella Rönkkö aloitti ottelut räväkästi Tanskan Christian Jenseniä vastaan ottamalla minuutissa kahden wazarin johdon ja voiton. Semifinaalissa Suomen Valtteri Olin muisti vielä hyvin pari viikkoa sitten SM-kisoissa Rönkölle kokemansa tappion ja siitä kouliintuneena tsemppasi itsensä ippon voittoon ja voitti lopuksi koko sarjan. Rönkkö pronssiotteluun, jossa vastassa oli Tanskan Christian Mathieu. Ottelu eteni tasaisesti aina jatkoajan kolmannelle minuutille asti 2-2 shido tilanteessa, jossa tanskalaistuomari antoi Rönkölle kyseenalaisen shidon, josta seurasi varoitustilin täyttyminen ja jatkoaikatappio. Stefan Rönkkö palkittiin kisojen taistelijapokaalilla.