Orimattilan Judon Midas – Akseli Halttu

21.1.2019


Akseli Halttu aloitti Orimattilan Judoseuran judovalmentajana vuonna 2014 ja seuran taso pohjoismaisella tasolla nousi huimasti. Määrätietoinen ja tavoitteellinen valmennus tuotti heti seuraavana vuonna tulosta, seura oli Suomen judoliiton kilparankingissa selvä ykkönen ja saman vuoden nuorten Suomenmestaruuskilpailuissa Orimattila teki kautta aikojen mitali ennätyksen neljällä kullalla, neljällä hopealla ja kolmella pronssilla, sekä seura on seuraavina vuosina ollut pääsääntöisesti kolmen parhaan judoseuran joukossa voittaen näinä vuosina Suomenmestaruuskilpailuista kuusi kultaa, viisi hopeaa ja seitsemän pronssista mitalia.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailuiden mitalijuhlat Orimattilassa alkoi vuonna 2016, vaikka seuraan olikin saatu muutamia pohjoismaiden mestaruus mitaleita vuosittain, niin suurin menestys alkoi vuonna 2016, koska 2015 kilpailut jätettiin väliin niiden Islannin hintatason vuoksi ja heti 2016 Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa juhlittiin isosti orimattilalaisväreissä, kun orimattilalaisjudokat toivat Norjasta kotiin kuusi mitalia, kaksi jokaista väriä. Tämän huippuvuoden jälkeen seuraan on napsittu viime vuosina Pohjoismaiden mestaruusmitaleita kolme kultaista, yksi hopeinen ja kolme pronssista mitalia. Akseli on valmentanut nuoria urheilijoitaan myös EM-tasolle asti ja orimattilalaisjudokan näkyminen nuorten EM-kilpailuissa vuosittain ei ole enää mikään poikkeus vaan sääntö. Alle 15-vuotiaiden ja siitä nuorempien valmennus on Akselille päivittäistä ja mahtava kilpailumenestys myös näissä ikäluokissa on päätä huimaavaa, mitaleita ropisee lähes joka kilpailusta ja seuran on poikeukkeuksetta suomalaisten seurojen parhaimmistoa.

Kajaanista kotoisin oleva Akseli harjoitteli juniorina ja aikuisiällä Kajaanin Judokerhon valmennusopeissa. Yksi Suomen menestyneimmistä judokoista Jorma Korhonen ja hänen veljensä Marko korhonen piiskasivat nuoreen kajaanilaispoikaan tahtoa ja kovuutta, sekä opettivat hänet huippu-urheilijaksi. Myös Akselin isä syksyllä poismennyt Harry Halttu kuului Akselin menestyksen saloihin. Isä Harry toimi valmentajana Kajaanin Judokerhossa ja hänen valmentajauran huippusaavutuksiin kuuluivat vuoden 1992 kesäolympialaiset Barcelonassa, kun Harryn valmennuksessa Kajaanin Judokerhon Jorma Korhonen, Marko Korhonen ja Heli Syrjä saavuttivat olympiaedustuspaikan. Isän Haltun valmennettavat ovat saavuttaneet yhteensä yli 40 SM-kultaa sekä neljä EM-mitalia. Halttu oli yksi Suomen menestyneimpiä urheilun yksilölajien valmentajia.

Akselin oma huippu kilpailu-ura kesti aikuisten tasolla 10-vuotta aina -90-luvun lopusta 2010-luvun alkuun ja saavutukset olivat kovaa luokaa Pohjoismaisella mittapuulla mitattuna. Akseli voitti 2000-luvulla muun muassa Maailman Cup pronssia, kolme Pohjoismaiden mestaruus mitalia ja kaksi Suomenmestaruus mitalia. Useita vuosia maajoukkueen väreissä otellut Akseli oli omalla urheilu-urallaan erittäin vaativa ja pakotti itsensä koviin suorituksiin. Nyt hänen osaaminen ja ammattitaito siirtyy seuraavalle ikäpolvelle ja se näkyy jo nyt Orimattilan huippuryhmän tuloksissa. Akselilla on myös nuorempien kilparyhmä ”kasvamassa” ja uudessa ryhmässä on yli 15 nuorta alle 11 – 15-vuotiaiden sarjoissa ottelevaa nuorta.

Akselin huippuryhmän seuraavat koitokset ja tavoitteet ovat helmikuun SM-kilpailut, Tanskan Matsumae Cup ja huhtikuussa alkavat Eurooppa Cupin osakilpailut, sekä toukokuun Pohjoismaiden mestaruuskilpailut ja alku kesän – syyskuussa oteltavat U18 ja U21 Euroopan mestaruuskilpailut. Pienemmillä junioreilla tavoitteina on tänä vuonna kaikki kotimaan kilpailut ja muutama ulkomaan kilpailu ja siellä menestyminen.