Lotta Vahe Judon Pohjoismaiden mestariksi

19.5.2019
Lotta Vahe Judon Pohjoismaiden mestariksi

 

Orimattilan Judsoeuran kilparyhmä otteli judon Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Rovaniemellä 18.-19.5.2019. Kilpailuun osallistui kaikista pohjoismaista yhteensä 389 kilpailijaa neljässä eri ikäluokassa. Orimattilan Judoseurasta Rovaniemellä kilpaili viisi kilpailijaa, jotka voittivat yhden kullan ja kolme pronssia.

Lauantaina oteltiin alle 18-vuotiaiden ja aikuisten sarjat

 

Alle 18-vuotiaiden sarjassa Orimattilan Judoseuraa edustivat pukkilalainen Emilia Heinonen -57 kg ja orimattilalainen Lotta Vahe -70 kg. Heinonen aloitti ottelut -57 kg sarjassa vapaalla kierroksella ja toisella kierroksella arpa ei suosinut vaan vastaan tuli tämän painoluokan Suomen maajoukkue edustaja Venla Laiho. Heinonen otteli todella hyvin, mutta se ei riittänyt ja Laiho hoiti ottelun omalla kokemuksella ja löi kaksi wazaria tauluun ennen ottelu ajan loppua ja Laiho semifinaaliin, sekä Heinonen keräilyeriin. Keräilyssä ensimmäinen kierros meni vapaalla ja toiseen otteluun vastaan tuli Ruotsin Ingrid Nilsson. Ottelun alussa Heinoselle yksi askelvirhe ja Nilsson kuittasi sen ipponin arvoisesti. Heinoselle ensimmäisistä PM-kilpailuista 7.s sija.

Päivän toinen alle 18-vuotiaissa otellut Lotta Vahe -70 kg sarjassa aloitti ottelunsa vahvasti. Ensimmäistä ottelua oli kulunut vai muutama kymmenen sekuntia kun Suomen Iiris Leppäniemi taputti itsensä ulos Vaheen kuristuksen seurauksena. Seuraavaan otteluun valmistautui Ruotsin tämän vuoden mestari Agnes Eriksson. Jatkoajalle venynyt ottelu päättyi ruotsalaisen löydettyä paikka kuristukseen ja ipponilla finaaliin. Kolmas ottelu eteni toisen ottelun kaavalla, kun toinen Ruotsin maajoukkue edustaja Liv Johnsson käytti saman kuristuksen kuin maasiskonsa ja eteni voitolla finaaliin jättäen Vaheen pronssille.

Aikuisten -66 kg sarjassa otelleet kokeneet alle 21-vuotiaat orimattilalainen Thomas Rönkkö ja  lahtelainen Joonas Ahonen lähtivät sarjaan kovin odotuksin. Molemmat sijoitettiin tuplapoolissa eri puolille kaaviota, joista kaksi parasta jatkaa semifinaaliin. Ahonen aloitti poolinsa hienosti voittamalla ensin Islannin Danjal Krakusteinin puhtaasi ipponilla ja samalla varmistaen semifinaali paikan. Toisessa ottelussa hän kärsi hienoisen tappion Suomen kokeneelle Joel Ylitalolle. Semifinaalissa paikasta finaaliin Ahonen kohtasi Ruotsin Adam Christianssonin, joka jatkoi finaaliin voittamalla Ahosen. Ahoselle hienosti arvokas aikuisten PM-pronssi.

Poolin toisella puolella otellut Thomas Rönkkö otteli Ahosen tiputtanutta Ruotsin Adam Christianssonia vastaan pisteettömänä aina jatkoajalle asti. Molemmilla kaksi varoitusta taulussa ja kun jatkoaikaa oli käyty jo 4.34 lähti Rönkkö kokeilemaan nostoa, mutta jäi heitossa itse alle loukaten kylkensä ja ruotsalaiselle ippon tauluun. Seuraavana Färsaarelainen Aegir Baldvinsson yritti käyttää Rönkön kylkivamman hyväkseen, mutta 18 sekunnin kohdalla joutui poistumaan selätettynä tatamilta. Kolmanteen pooliotteluun ja taistelusta semifinaalipaikasta vastaan tuli tuttu suomalainen Eric Pulkka. Kylki kipeänä ottelu oli hoidettava nopeasti tai muuten ei hyvä heiluisi. Kahden minuutin kohdalla Rönkön sode tsurikomi goshi puhui ja Pulkka selälleen tatamiin. Semifinaalissa Ahosen voittanut Suomen Joel Ylitalo kiepautti kylkivammaisen Rönkön selälleen ja Rönkölle hienosti aikuisten sarjan PM-pronssi. 

Naisissa Orimattilan Judoseuraa edusti ainoana Sara Kähärä -70 kg sarjassa. Kähärä otteli myös tuplapoolissa, josta kaksi jatkaa semifinaaliin. Ensimmäisessä ottelussa Islannin Hansa Ellingsgaard joutui kokemaan Kähärän liian vahvaksi ja hävisi jo alle minuutin kohdalla ipponilla. Seuraavana Ruotsin maajoukkue nainen Ida Eriksson saalisti nopeasti Kähärästä ipponin ja saman teki myös SUomen luun kova Alexandra Barton, jotka etenivät tästä lohkosta semifinaaleihin ja Kähärän oli tyydyttävä alkupooliin.

Sunnuntaina oteltiin alle 21-vuotiaiden ja veteraanien sarjat

Sunnuntaina matolla nähtiin Rönkön loukkaannuttua vain kolme Orimattilan Judoseuran edustajaa. Joonas Ahonen otteli alle 21-vuotiaissa -66 kg, Lotta Vahe ja Sara Kähärä -70 kg. Ahonen eteni kaaviossaan voittamalla Ruotsin Björn Haglandin puhtaasti ipponilla ja kärsi seuraavalla kierroksella epäselvän wazari tappion myös ruotsalaiselle Alexander Dahlinille. Ahonen keräilyyn ja siitä kohti pronssia. Keräilyssä ensin kaatui puhtaasti Suomen Eric Pulkka, mutta ottelusta pronssiotteluun tulikin seinä vastaan, kun Suomen Robin Pajunen sai kuristuspaikan, eikä siinä epäonnistunut ja meni pronssiotteluun. Ahonen 7.s.

Naisten alle 21-vuotiaissa sarjassa -70 kg kaksi seuran edustajaa oli jälleen sijoitettu vastakkaisille puolille tuplapoolia. Sara Kähärä aloitti ottelunsa voittamalla Suomen Vilma Leppäniemen ja Ruotsin Liv Johnssonin, sekä kärsimällä seuraavissa otteluissa tappiot  Ruotsin Agnes Erikssonille ja Isabella Lauritsenille. Kähärä jäi poolissan kolmanneksi, eikä siis lunastanut semifinaali paikkaa. Tuplapoolin toisella puolella otteli seuran alle 18-vuotiaiden tämän vuoden EM-edustaja Lotta Vahe. Vahe aloitti ottelut todella vahvasti eilisen "pettymys pronssin" jälkeen. Ensin kaatui Ruotsin Emelia Terao Tederholm, kun taulissa oli wazari ja ippon. Seuraavana wazarilla Suomen Katri Raveala. Kolmanteen otteluun vastaan tuli Ruotsin Matilda Nilsson, joka oli nyt vahvempi ja vei voiton wazari ipponilla. Vahe silti semifinaaliin, jossa vastassa eilen voiton vienyt ja tänään Kähärän tiputtanut Agnes Eriksson. Nyt ei Vahe eilisestä välittänyt ja upea ippon voitto, sekä paikka finaalissa, jossa vastassa jo kertaalleen aamulla kohdattu Ruotsin Matilda Nilsson. Nilsson ei Vaheen kyydissä kauaa jaksanut ja Vaheelle ippon voiton kautta uran ensimmäinen Pohjoismaidenmestaruus alle 21-vuotiaiden ikäluokassa.

Valmentajana joukkueella oli seuran päävalmentaja Akseli Halttu.