Joona Näkille Judon Suomenmestaruus

15.5.2016

Viikonloppuna Oulussa järjestetyistä aikuisten Judon Suomenmestaruuskilpailuista Orimattilan Judoseura nappasi kaksi mitalia. Kultaa ja Suomenmestaruuden Orimattilaan toi sovelletun Judon –100 kg otellut Joona Näkki ja Suomenmestaruus pronssia miesten –66 kg otellut vievä alle 21-vuotiaisiin kuuluva Stefan Rönkkö.

Lauantaina käytiin kaikki miesten ja naisten sarjat  ja sunnuntaina oteltiin sovellettu judo ja joukkue kilpailut. Tänä vuonna naisten osallistuminen oli niin vähäistä, että esimerkiksi naisten joukkuekilpailua ei voitu käydä osallistujien puutteesta ollenkaan ja osassa naisten sarjoja mitalit saatiin pelkällä osallistumisella kun miesten sarjoissa oli parhaimmillaan jopa 18 osallistujaa.

Orimattilasta kilpailut aloitti sarjassa –66 kg otellut Stefan Rönkkö, jonka sarjassa oli 8 ottelijaa. Sarja oli jaettu tuplapooliin ja molemmista alkulohkoista pääsi kaksi parasta mitaliotteluihin. Rönkkö aloitti ottelut vahvasti ja suunnitelmien mukaan. Tarkoitus oli ottaa pistejohto ja pitää se loppuun asti. Ensimmäisessä ottelussa mentiin suunnitelman mukaan ja Helsingin Meido-Kanin Ville Ylitalo sai poistua tatamilta tappion kärsineenä. Toiseen otteluun vastaan asettui kotikentällä otellut Oulun Judokerhon Joonas Tapio. Rönkkö jatkoi siihen mihin ensimmäisessä ottelussa jäi ja taas pistevoitto kotiin ja jatkopaikka oli jo lähellä. Lohkon muut ottelut menivät niin ristiin, että Rönkön oli voitettava alkusarjan viimeinenkin ottelu ja paikka mitaliotteluihin varmistuisi. Vastaan asettui etukäteen kovaksi luuksi tiedetty Jyväskylän Rauno Elokiuru,  joka on myös tämän vuoden Viron mestaruuskilpailuiden 3. Heti alusta asti Rönkkö loi painetta Elokiurulle ja ottelun puolessa välissä Rönkkö nappasi hienolla käsivarsi heitolla 7-0 johdon minkä piti loppuun asti.

Mitaliotteluihin vastaan asettui Oulun Judokerhon ja Suomen maajoukkueen Elias Körkkö. Ottelun alussa Körkölle aukesi yllättävä paikka kieppiheittoon ja sen hän käytti hyväksi. Näin finaalipaikka oululaiselle, joka lopuksi voitti koko sarjan ja Suomenmestaruuden. Rönkölle hienosti uran ensimmäinen aikuisten SM-mitali pronssisena.

Orimattilan naiset eivät olleet vireessä vielä tänä viikonloppuna, eikä otteluvoittoja irronnut. Heidi Elonen otteli sarjassa –57 kg, mihin oli ilmoittautunut 6 naista. Myös tämän sarjan alkuottelut oteltiin kahdessa lohkossa ja Elosen kärsittyä kaksi tiukkaa tappiota ja jääden lohkossa kolmanneksi ei paikkaa jatko-otteluihin auennut. Henna Veijalainen otteli sarjassa –63 kg ja sarjassa oli 8 naista. Myös Veijalaisen sarja oli kahdessa alkulohkossa ja Hennalle aamulla kolme tappiota tiesi otteluiden päättymistä alkulohkoon.

Sunnuntaina käytiin ottelut sovelletun judon Suomenmestaruuksista. Orimattilasta kilpailuun osallistui Joona Näkki –100 kg, jossa oli 6 kilpailijaa, jotka sijoitettiin samaan lohkoon. Joona on pitänyt kilpailusta taukoa muutaman vuoden, mutta se ei otteluissa näkynyt. Ensimmäiseen otteluun tuli vastaan Vantaan Henri Kajan, joka viihtyi Joonan kyydissä muutaman minuutin. Toiseen otteluun vastaan tuli Lahden Judoseuran Tommi Joki. Joona oli päässyt jo vauhtiin ja ottelu kesti vain 30 sekuntia kun Joona julistettiin voittajaksi hienolla käsivarsiheitolla. Kolmas ja neljäs ottelu oli toisen toistoa, ensin selälleen kaatui Kuopion Sakuran Petri Huuskonen ja sitten Lappeenrannan Judon Toni Pylkkänen. Viimeinen ottelu oli pelkkää varmistelua kullan jo ratkettua, mutta Näkki hoiti sen muiden tapaan ja ottelukello pysähtyi aikaan 0:36 sekuntia ja Suomenmestaruus oli varmistettu.

Tuomarina SM-kilpailuun oli kutsuttu Jouni Kähärä ja soveltuvaan-, ja joukkuejudoon tuomariksi Petteri Kähärä, Petteri toimi myös orimattilalaisten kilpailijoiden valmentajana.

Tulokset ja osallistujat >>>