Orimattilaan neljä nuorten Suomenmestaruus mitalia

10.2.2019


Orimattilaan neljä nuorten SM-mitalia

 

Neljä judokaa Orimattilan Judoseuran edustus- ja kilparyhmästä otteli viikonloppuna judon nuorten Suomenmestaruus kilpailuissa Iisalmessa. Suomen parhaat nuoret ottelivat alle 18-, ja alle 21-vuotiaiden ikäluokissa. Kilpailuun osallistui 150 junioria 33:sta eri seurasta. Orimattila oli yhdellä kullalla, kahdella hopealla ja yhdellä pronssilla mitalitaulukon kuudes.

Alle 18-vuotiaiden +63 kg sarjassa otellut Lotta Vahe uusi viime vuoden mestaruuden ylivoimaiseen näytöstyyliin ottaen kolmella nopealla ippon voitolla Suomenmestaruuden. Ensimmäisessä ottelussa kaatui Porvoon Shirokawan Salma Yousef jo puolessa minuutissa, eikä suraavakaan ottelu ehtinyt vanheta kuin alle puoli minuuttia kun Lappajärven Veikkojen Emilia Kujala poistui tatamilta ippon tappion kärsineenä. Finaali käytiin Vaheen ja Tikkurilan Judokoiden Tiia Uusitalon kesken. Vahe oli selvästi vahvempi ja kun ottelua oltiin käyty minuutti, pamautti Vahe Uusitalon tatamin pintaan ja ottelu ratkesi siihen.

Vahe osallistui vielä alle 21-vuotiaiden +70 kg sarjaan saadakseen kunnolla ottelutuntumaa kahden viikon päästä käytävään alle 18-vuotiaiden Turkin Eurooppa Cupiin. Tässä sarjassa vastassa oli uudelleen Tikkurilan Uusitalo, joka pysyi tällä kertaa Vaheen kyydissä alle minuutin ja toisessa ottelussa oli tuttu nainen Päijät-Hämeen urheiluakatemia salilta, kun Hollolan Holjutain Noora Nykänen otti Vaheesta ippon voiton ja Vaheelle hopeaa.

Sara Kähärä otteli pitkän tauon jälkeen alle 21-vuotiaiden -70 kg sarjassa. Ensimmäisessä ottelussa Kähärä hoiti itselleen ippon voiton käsivarsilukolla Helsingin Chikaran Katri Ravealasta jo minuutin otteluajan kohdalla. Toisessa ottelussa Kähärän kilpailu tauko näkyi ja Lappajärven Veikkojen Vilma Leppäniemi sai helpon paikan jalkaheittoon ja sen turvin Suomenmestaruus Lappajärvelle ja Kähärän oli tyytyminen hopeaan.

"Pettynyt. Annoin helpon paikan, oma moka ja harmittaa, kun kaikki mahdollisuudet oli Suomenmestaruuteen", kommentoi Kähärä ottelun jälkeen.

Alle 21-vuotiaissa ottelivat Orimattilasta Thomas Rönkkö, joka lähti kilpailuun ykkös sijoitettuna, sekä vuoden kilpailutauolta palannut Joonas Ahonen. Molemmat ottelivat -66 kg sarjassa.

Rönkkö aloitti ottelut tuttuun varovaiseen tyyliin. Ensimmäisessä ottelussa kovaan kyytiin joutui Ahvenanmaan Linus Höglung ja ottelu oli edennyt vasta reilu minuutin kun taulussa oli Rönkön kohdalla Wazari ja Ippon. Toinen ottelu Helsingin Meido-Kanin Robin Pajusta vastaan eteni ilman pisteitä jatkoajalle, vaikka heittoyrityksiä oli useita, mutta pisteitä ei niistä irronnut. Vastustajan passiivisuus johti jatkoajalla kolmeen varoitukseen ja niillä hansokumake eli Rönkölle ippon voitto. Kolmas ottelu Tampereen Judon Joonas Kielinevaa vastaan oli ensimmäisen toistoa eli ottelu oli edennyt vasta reilu minuutin kun taulussa oli Rönkön kohdalla Wazari ja Ippon ja neljäs ottelu meni samalla kaavalla kun minuutin kohdalla oli samat lukemat taulussa.

Semifinaaliin eli viidenteen otteluun vastaan saatiin Lahden Judoseuran Zico Aziz, joka on tuttu harjoitteluvastus Päijät-Hämeen urheiluakatemia salilta. Ottelu eteni Rönkön komennossa, mutta Aziz tunsi Rönkön ottelutyylin ja pisteitä ei tauluun saatu, mikä tiesi jatkoaikaa. Jatkoajan toisella minuutilla Rönkkö lähti nostamaan Uranage heittoa, mutta jäi itse heitossaan alle ja nykysäännöillä ippon vastustajalle ja Aziz finaaliin Rönkölle pronssia.

"Otteleminen oli tahmeaa koko päivän. Tuomarilinja oli syvältä, vastustaja ei semarissa juuri päässyt yrittämään, mutta varoituksia ei kuitenkaan jaettu", kommentoi pettynyt Rönkkö.

Joonas Ahonen otteli pitkän tauon jälkeen. Ahonen aloitti ottelut tappiolla Helsingin Meido-Kanin Khirchla Khirchilashvili joka lopuksi voitti koko sarjan. Seuraavassa ottelussa Porin Fudoshinin Rasmus Salonen taipui jo minuutin kohdalla wazarilla ja ipponilla. Kolmas ottelu Lahden Judoseuran Zico Azizia vastaan venyi jatkoajalle, jossa Aziz sai lukkopaikan minuutin kodalla ja Ahonen joutui taputtamaan tappion merkiksi. Neljäs ottelu hoidettiin rutiinilla vaikka käsissä jo puuduttikin ja tahdon voimalla Porvoon Shirokawan Joel Geisor kärsi tutun wazari ja ippon tappion.

"Voimat riitti hyvin ja oli helppo otella siihen asti kun kestävyyskunto petti ja kädet hapotti" Ahonen kommentoi tuoreeltaan

Valmentajana Orimattilaa edusti seuran päävalmentaja Akseli Halttu ja tuomarina kilpailuun oli kutsuttu Jouni Kähärä